Flexibel leven en huren of investeren in nieuwbouw?

Ben je van plan binnenkort samen te gaan wonen? Ga je verhuizen? Of voor het eerst op zoek naar een eigen huis? Wat je reden ook is: een van de vragen die je jezelf zult stellen is of je wilt huren of kopen. Beiden hebben voor- en nadelen en zeker ook met betrekking tot nieuwbouw. Hieronder staan de belangrijkste punten voor je op een rijtje om de keuze tussen huren en kopen een stukje makkelijker te maken.

De voordelen van een nieuwbouwwoning kopen

Een van de grootste voordelen van het kopen van een nieuwbouwwoning is dat je deze geheel naar eigen smaak kunt inrichten. Door gebruik te maken van meer- en minderwerk is vrijwel alles aan te passen naar jouw wensen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een extra dakkapel te plaatsen, een uitbouw naar de tuin te bouwen of andere tegeltjes in de keuken te kiezen. Vrijwel alles kun je zelf bepalen, waardoor je uiteindelijk jouw perfecte woning kunt realiseren.

In vrijwel alle steden en regio’s in Nederland zijn er nieuwbouwprojecten waar je je op kunt inschrijven. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op de nieuwbouwprojecten Nijmegen en in de regio.

Financiële voordelen van nieuwbouw

Een nieuwbouwwoning is daarnaast erg voordelig in het onderhoud. Aangezien alles gloednieuw is, zul je de eerste jaren amper geld kwijt zijn aan verbouwingen of onderhoud. Daarnaast is een nieuwbouwwoning tegenwoordig vaak erg energiezuinig, of zelfs energieneutraal. Dit betekent niet alleen dat je maandlasten enorm omlaag zullen gaan, maar ook dat je meer kunt lenen. De overheid wil namelijk groen wonen verder stimuleren, waardoor je een hogere hypotheek kunt afsluiten voor een energiezuinige woning. Lees hier meer over financiële en andere voordelen van een nieuwbouwwoning.  

Waarom huren in plaats van kopen?

Ook al heeft het kopen van een woning een aantal voordelen, toch kiest een groot aantal mensen er voor om een woning te huren. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je nog niet zeker weet of je voor een langere periode in de woning wilt blijven. Twijfel je bijvoorbeeld nog over de buurt? Of ben je maar voor een korte periode op zoek naar een huis op die locatie? Dan is het vaak een stuk voordeliger om een tijd te huren, in plaats van een dure hypotheek af te sluiten.

Ook studenten of starters kiezen er vaak voor om flexibeler te leven en te gaan huren. Doordat ze nog geen (hoog) vast inkomen hebben, is het aanvragen van een hypotheek vaak een stuk lastiger. 

dian

leave a Comment