3 tips voor het onderhouden van je tuin in de winter

Wanneer het weer winter wordt, maak je minder gebruik van je tuin, waardoor ook het onderhoud al gauw vergeten wordt. Toch zijn er een aantal dingen die je niet moet vergeten om er het volgende jaar weer net zoveel van te kunnen genieten. Let op: Iedere tuin is anders en vraagt om andere onderhoudsklusjes, maar deze dingen zijn over het algemeen erg belangrijk. 

Zorg dat je leidingen niet bevriezen

In de winter gebruik je het water in de tuin bijna niet, waardoor het veelal stil in de leidingen ligt. Leidingen die buiten je woning lopen kunnen bij flinke kou hierdoor bevriezen. Bij bevriezing zet het water uit tot ijs en kan de leiding scheuren of breken. Wanneer alles vervolgens weer ontdooit, kan dit tot flinke schade leiden. Om dit te voorkomen kun je de waterleidingen afsluiten. Hiervoor hoef je niet de hele waterleiding van de woning af te sluiten, maar je kunt enkel de leidingen die naar buiten lopen afsluiten. Zorg dat je de hoofdkraan dichtdraait en de leidingen goed uit laat druppelen via de kraan. Als de lente vervolgens weer aanbreekt en de temperaturen weer flink boven het vriespunt zijn, kun je de hoofdkraan weer opendraaien en de kraan door laten lopen. 

Bescherm je planten tegen de kou

Sommige planten en bomen in je tuin kunnen wat minder goed met de kou omgaan dan anderen. Als je wilt dat al je planten de winter overleven, dan is het belangrijk dat je ze goed voorbereid op de kou. Bij sommige planten betekent dat dat je ze moet inpakken, anderen verdienen misschien wat extra voeding. Kom je er niet uit hoe je jouw planten het beste kunt verzorgen? Een hovenier uit de buurt kan je helpen jouw tuin te onderhouden. Zoek bijvoorbeeld eens op Hovenier in Zwolle of Hovenier in Drenthe. 

Bomen snoeien

Als je dacht dat je de hele winter lekker warm binnen kon zitten, dan heb je het mis. Juist nu is namelijk hét moment om je bomen te snoeien. De bomen hebben in deze periode namelijk ook hun rustperiode, waardoor de sapstroom van de boom afneemt. Hierdoor gaat de boom minder bloeden wanneer je deze gaat snoeien. Let wel op: snoei je bomen niet vlak voordat het gaat vriezen. Zorg er dus voor dat je het werk verricht als je zeker weet dat het de komende dagen niet gaat vriezen. Door je bomen voor of in de winter te snoeien, weet je zeker dat je het volgende jaar weer kunt genieten van een prachtige boom.

dian

leave a Comment