Alleen het allerbeste: otoro tonijn

De tonijn is een verzamelnaam voor verschillende soorten vis. Het gaat om de oceaanvissen die familie zijn van de makreel. Tonijn heeft, in tegenstelling tot de meeste vissoorten, roze vlees. Die kleur wordt veroorzaakt door myoglobine in de spieren, wat tevens zorgt voor veel uithoudingsvermogen bij de tonijn.

Verschillende soorten tonijn

Er zijn verschillende soorten tonijn te onderscheiden:

  • Geelvintonijn
  • Zwartvintonijn
  • Tonggoltonijn
  • Witte tonijn
  • Zuidelijke blauwvintonijn
  • Grootoogtonijn
  • Blauwvintonijn

De meest populaire soort in Japan is de blauwvintonijn, die ook wel de reuzentonijn wordt genoemd. Rauw als sushi of sashimi is de tonijn het lekkerst. Inmiddels is deze soort wel met uitsterven bedreigd. Hierom wordt deze vissoort niet meer in Nederlandse supermarkten verkocht. Het eten van teveel tonijn kan tevens schadelijk zijn voor de gezondheid, omdat het een hoog kwikniveau bevat. Zwangere vrouwen, borstvoedende moeders en jonge kinderen wordt het daarom afgeraden om te veel tonijn te eten.

otoro tonijn

Otoro tonijn, ‘gezond’ en exclusief

Otoro is het lekkerste en meest exclusieve deel van de tonijn. Het is de vette variant, magere tonijn wordt ook wel maguro genoemt. Omdat dit het vetste deel is, stapelt het kwikgehalte zich minder snel op. Dit gebeurt sneller in spieren dan in vet. Uit gezondheidsoverwegingen is het dus ook ‘gezonder’ m voor otoro tonijn te kiezen in plaats van akami of chutoro. Otoro van de tonijn bevindt zich op de buik, de onderzijde van de vis. Otoro tonijn kan in je mond letterlijk smelten.

Goudmijn

De prijzen voor otoro tonijn zijn dan ook erg hoog en vaak het duurste item van het menu. De prijzen kunnen zelfs oplopen van €300-€400 per kilo. Een goede tonijn weegt gemiddeld 300 kilo, dus reken maar uit. In Japan gaan ze op een meer diervriendelijke manier met de tonijn om, dit komt de smaak ten goede. Een tonijn met stress smaakt minder lekker. De vissen uit Japan zijn daarom erg gewild gezien de hoge kwaliteit. Voor mensen buiten Japan is er helaas lastig aan te komen, 99% gaat direct richting Tokio. Je moet dus zorgen dat de Japanners je kennen om aan die goede tonijn te komen.

Blauwvintonijn

Blauwvintonijn is de beste tonijn die er is. De smaak is zacht en heel erg goed. Doordat deze schaars is, is hij niet op veel plekken te vinden. De consumentenbond stelt dan ook dat de consument geen blauwvintonijn meer mag eten. Momenteel wordt er veel illegaal op gevist én de tonijn is met uitsterven bedreigd. Iedere tonijn is er dus één te veel. Vroeger was de blauwvintonijn ook nog in Nederlandse wateren te vinden. Vishandelaren zijn het niet eens met dit verbod. Wanneer er op een strategische manier gevangen wordt, is er niets aan de hand volgens hen. Het probleem ligt bij de producenten van tonijn in blik. Zij vangen alles wat los en vast zit zonder op te letten op belangrijke punten.

 

We hopen dat we je hiermee voldoende basisinformatie hebben gegeven om mee aan de slag te kunnen. Heb je nog vragen of een aanvulling op dit blog? Deel het in de reacties en eet smakelijk!

dian

leave a Comment