Alles wat je moet weten over de eikenprocessierups

De eikenprocessierups zorgt elk jaar voor veel overlast in ons land. Maar wat is dit nou eigenlijk voor rupsje, hoe zorgen ze voor overlast en nog belangrijker, hoe kan je de eikenprocessierups preventief bestrijden? Wij hebben alles wat je moet weten over de eikenprocessierups voor je op een rijtje gezet.

Over de eikenprocessierups

De eikenprocessierups is een grijsgrauw rupsje dat ongeveer 3,5 centimeter lang wordt. De rupsen verschaffen zich in eikenbomen en danken hun naam aan het feit dat ze ’s nachts in een lange optocht, ook wel een processie genoemd, over de zuidkant van de eikenstammen op zoek gaan naar eikenbladeren. Zo’n dergelijke optocht of processie kan wel 10 meter lang worden. Een volwassen eikenprocessierups heeft nare brandhaartjes met een klein weerhaakje. Deze brandhaartjes schieten ze af wanneer ze zich bedreigd voelen en kunnen grote gevolgen hebben voor de gezondheid van zowel mens en dier. Om overlast van de brandhaartjes te ondervinden hoef je niet per se in aanraking te komen met één of meerdere eikenprocessierupsen. De haartjes verspreiden zich ook door de wind.

Gevolgen van de eikenprocessierups

De aanwezigheid van de eikenprocessierups heeft grote gevolgen voor mens, natuur en dieren. Omdat ze elk jaar in aantal vermeerderen, worden de gevolgen voor de natuur steeds groter. Doordat de eikenprocessierups alle eikenbomen kaalvreet, komt de woonplaats van allerlei dieren in het nauw. Daarnaast zorgen de brandhaartjes niet alleen voor een allergische reactie bij mensen, maar hebben ze ook grote gevolgen voor dieren. Dieren zoals honden, paarden en zelfs koeien kunnen erg ziek worden van de brandhaartjes. Net als mensen krijgen ze last van jeuk, hebben ze moeite met slikken, raken de ogen ontstoken en kunnen ze diarree en koorts krijgen. Wil je dit voorkomen? Dan is het aan te raden dat zowel jij als jouw dieren uit de buurt blijven van aangetaste eikenbomen.

Bestrijden

Om de overlast van de eikenprocessierups zo veel mogelijk te beperken, zijn er verschillende manieren om dit nare beestje te bestrijden. Wil je de gevolgen voor natuur, mens en dier zoveel mogelijk indammen? Dan is de eikenprocessierups preventief bestrijden met behulp van aaltjes of een biologisch bacteriepreparaat de beste keuze. Door de rupsjes preventief te bestrijden worden ze gedood voordat ze de beruchte brandhaartjes ontwikkelen en blijft de schade voor zowel de natuur als de gezondheid van mens en dier beperkt. Hebben de rupsjes het brandhaartjesstadium al bereikt? Dan is het wegzuigen of wegbranden van de nesten de beste oplossing.

dian

leave a Comment