De bloemetjes buiten zetten

Heb je een tuin? En ben je dol op bloemen en planten, of zit je graag buiten? Dan kun je ieder jaar vast niet wachten tot het voorjaar aanbreekt en de eerste planten en bloemen weer beginnen te groeien. De eerste keer buiten zitten na een lange winter, genieten van het zonnetje en alles dat groeit en bloeit. Heerlijk! Wat jammer dat dit niet het hele jaar door kan.

Van maart tot september

Als je het in Nederland hebt over de maanden waarin we echt van onze tuin kunnen genieten, dan gaat het al snel van de maanden maart tot en met september. Afhankelijk van hoe snel het voorjaar inzet en de zomer wil duren, zijn dit de maanden waarin we zoveel mogelijk tijd buiten doorbrengen. Dit zijn ook de maanden waarin de natuur groen is. Vanaf eind maart zie je steeds meer groen verschijnen, plantjes die weer nieuwe bladeren krijgen en de eerste knoppen in de bomen en bloemen duiken voorzichtig op, gevolgd door nog veel meer groen en kleurige bloemen naarmate de zomer aanbreekt.

Wie zijn tuin slim inricht, kan een heel groot deel van het jaar genieten van groene en bloeiende planten. Er zijn namelijk meer dan genoeg soorten te vinden die de hele winter groen blijven, en ook qua bloeiperiode kun je door goed op te letten een groot deel van het jaar bloemen in je tuin hebben. Er zijn planten die juist in de winter op zijn mooist zijn, terwijl je in de periode maart-september iedere maand wel minimaal 1 bloeiende plant of bloem in je tuin kunt hebben.

En de rest van het jaar dan?

De laatste zomerse dagen van het jaar worden vaak met wat weemoed beleefd. Het zit er nu echt op, die zomer, het lekker buiten zitten. Zo halverwege tot eind september is het al snel te fris om nog in de tuin te zitten. Tenzij je een tuinkamer hebt, natuurlijk.

Een tuinkamer, of buitenkamer, is vaak voor een heel groot deel van glas gemaakt, zodat je voor je gevoel echt buiten zit. Maar dan wel lekker beschut, want anders dan een veranda zit je in een gesloten ruimte. Hier heb je geen last van wind of regen, maar kun je genieten van je tuin wanneer je dat maar wilt. Een buitenkamer is echt onderdeel van je tuin, en minder van je huis (het is dus geen vaste aanbouw). Om het ook in de winter warm te houden, heb je dus een los kacheltje of een elektrisch kussentje nodig. Op deze manier geniet je het hele jaar door van het echte buitengevoel, heerlijk toch?

dian

leave a Comment