De Japanse Duizendknoop bestrijden doe je zo

Ze zijn sterk, groeien snel en kunnen naast planten zelfs gebouwen en wegen kapotmaken. We hebben het natuurlijk over de Japanse Duizendknoop, één van de plantensoorten die het moeilijkst te bestrijden zijn. Er zijn verschillende methodes om van de plant af te komen, maar welke het beste bij jou past hangt af van een aantal factoren. Om de keuze voor jou iets makkelijker te maken, hebben wij de meest gebruikte methodes op een rijtje gezet. 

Handmatig uitsteken

De Japanse Duizendknoop verwijderen zou je allereerst kunnen doen door de wortels handmatig uit te steken. De wortels zijn goed te bereiken met een schop, omdat de wortels in de bovenste 20 centimeter van de grond zitten. Let wel op dat de grond zacht en luchtig moet zijn, en dat de planten niet te dicht op elkaar moeten staan. Door de plant consequent te blijven verwijderen put je de plant uit. Daarnaast is het slim om concurrenten te plaatsen die ervoor zorgen dat er meer schaduw is, waardoor de Japanse Duizendknoop minder goed groeit. Staat de Japanse Duizendknoop in de zon en is het al een oude plant? Kies dan voor een methode als bijvoorbeeld afgraven, handmatig uitsteken heeft dan namelijk geen zin.

Heet water 

Een andere methode is om kokend water in de grond te injecteren. Het bestrijden met heet water gebeurt zo’n twintig centimeter onder de grond waardoor de wortels meteen doodgaan. Ook met deze methode wordt de plant uitgeput en is de plant zelfs na vijf jaar volledig verdwenen. Wel wordt bij deze methode veel water verbruikt, namelijk wel 250 liter per vierkante meter. Deze methode wordt vaak gekozen wanneer de Japanse Duizendknoop moeilijk bereikbaar is voor de graafmachine. 

Afgraven en afvoeren 

Wil jij per direct afscheid kunnen nemen van de Japanse Duizendknoop? Dan is afgraven de methode die je zou moeten kiezen. Er komt in dat geval een graafmachine aan te pas die zo diep graaft dat er geen wortels meer overblijven. De grond waarin deze wortels zitten wordt verbrand zodat er geen nieuwe plantjes uit kunnen ontstaan. Het voordeel van deze methode is dat je in één keer van de Japanse Duizendknoop af bent, het nadeel is dat hier een behoorlijk prijskaartje aan hangt. Een goedkopere optie is om de grond te zeven in plaats van verbranden. De grond wordt gezeefd en teruggelegd, waardoor 90% van de Japanse Duizendknoop wordt verwijderd. De volgende stap is om tijdens het groeiseizoen iedere maand de plant op dezelfde manier te verwijderen, zodat je na twee tot vier jaar bent bevrijd van de Japanse Duizendknoop. 

 

dian

leave a Comment