De werking van zonnepanelen

Steeds meer huishoudens maken de keuze om zonnepanelen op hun woning te plaatsen. Zonnepanelen kopen is inmiddels zelfs een trend geworden. Het aantal woningen in Nederland die voorzien zijn van zonnepanelen nemen in hoog tempo toe. Momenteel beschikken ruim 1,5 miljoen woningen in Nederland over zonnepanelen.

Indien jij overweegt om goedkope zonnepanelen aan te schaffen, heb jij waarschijnlijk nog een hoop vragen die onbeantwoord zijn. Weet jij bijvoorbeeld al hoe een zonnepaneel werkt? In dit artikel richt ik mij op de werking en onderdelen van zonnepanelen, zodat ik hopelijk enkele vragen van jou kan beantwoorden. 

Onderdelen en werking

Om te begrijpen hoe een zonnepaneel werkt, is het prettig om te begrijpen waaruit een zonnepaneel bestaat. Een zonnepaneel bestaat uit meerdere zonnecellen die gemaakt zijn van materiaal dat stroom zal geleiden, zodra er stroom op valt. In de meeste gevallen wordt er gebruik gemaakt van silicium. Zodra de zon op dit materiaal schijnt, zal er een elektrische stroom ontstaan. Dit heet gelijkstroom. 

De montage zonnepanelen beschikt daarnaast over een omvormer die in staat is om het gelijkstroom om te zetten naar wisselstroom. Gelijkstroom is immers niet in huis te gebruiken. Wisselstroom is de stroom die uit het stopcontact komt. Vervolgens zal de omvormer de wisselstroom naar het elektriciteitsnet sturen, waarna de stroom klaar is voor gebruik.

Hoe verhoog je het rendement?

Hoe langer het materiaal, zoals silicium, licht ontvangt, hoe meer elektrische stroom er zal ontstaan en hoe meer elektriciteit er geproduceerd zal worden. Om het rendement te verhogen, zul je er dus voor moeten zorgen dat de panelen meer licht ontvangen. Hierbij is de helling van het paneel, maar ook de hoeveelheid schaduw door de dag heen belangrijk. 

Om deze redenen worden de zonnepanelen in de meeste gevallen op de daken geplaatst. Hierbij is de helling vaak erg gunstig en zal de hoogte van de panelen de hoeveelheid schaduw beperken. Hoe hoger de panelen staan, hoe minder schaduw er op de panelen zal vallen. 

Wanneer zijn de zonnepanelen gunstig?

Veel personen denken dat de zonnepanelen enkel in de zomer gunstig zijn, aangezien er in dat seizoen veel zonuren zijn. Dit is echter een misverstand. Ondanks dat de zon minder vaak en lang schijnt in de winter dan in de zomer zal er ook in de winter energie opgewekt worden. Ook bij bewolkt weer zal er voldoende licht op de panelen vallen om energie te produceren.

dian

leave a Comment