Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker met extreme weersomstandigheden te maken. Niet alleen met hevige regenbuien, maar ook met lange periodes van hoge temperaturen en weinig regenval. De veranderende weersomstandigheden hebben impact op hoe je je tuin het beste kunt aanleggen. In dit blog geven we je praktische tips die je kunt gebruiken om je tuin klimaatbestendig te maken.
Betegel niet je gehele tuin
Een ontwikkeling die al jaren gaande is, is dat mensen ervoor kiezen om hun gehele tuin te betegelen. Dat is funest voor de afvoer van regenwater, maar ook voor de natuur. Dieren zoals egels en insecten kunnen immers minder schuilplaatsen en voedselbron bevinden.
Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet de gehele tuin betegeld en diverse ruimtes vrijlaat voor beplanting. Op die manier help je de natuur een handje in haar voortbestaan en zorg je dat regenwater gemakkelijk in de bodem weg kan zakken.
Vang het regenwater op
Doordat we steeds vaker warme zomers hebben waarin het lange tijd niet regent, moet je onnodig veel kraanwater gebruiken om de beplanting water te geven. Tijdens natte periodes is het daarom aan te raden om het regenwater op te vangen. Zo kun je het water later gebruiken om de planten water mee te geven.
Je kunt het water op verschillende manieren opvangen, bijvoorbeeld:
- Door een regenton op de dakgoot aan te sluiten.
- Door een ondergronds drainagesysteem aan te leggen dat het regenwater naar een ondergronds bassin afvoert.
Zorg voor schaduwrijke plekken
Op zonnige dagen is het fijn om in je tuin te kunnen zitten zonder dat je door de zon wordt weggebrand. Zorg daarom dat je schaduwrijke plekken in je tuin creëert. Dat kun je bijvoorbeeld doen met behulp van een parasol, een overkapping of een zonnescherm. Een andere oplossing is met behulp van een pergola waarop je klimplanten laat groeien. Op die manier creëer je natuurlijke zonwering.
Denk aan de natuur
Tijdens de dagen waarop het extreem warm is hebben dieren het zwaar. Je kunt ze daarom een handje helpen om beter met de hitte om te kunnen gaan. Plaats bijvoorbeeld een vogelbakje zodat vogels kunnen drinken en badderen.
Ook in andere seizoenen kun je de natuur een handje helpen om te overleven. Laat in de herfst afgevallen bladeren bijvoorbeeld liggen. De bladeren vormen namelijk een schuilplaatsen voor egels en voeding voor insecten die vervolgens met hun ontlasting de grond bemesten waardoor de beplanting aan meststoffen komt.
Advies nodig?
De aanleg van een klimaatbestendige tuin is soms best lastig. Want iedere tuin is weer anders en je wilt je tuin ook op zo’n manier inrichten dat het niet alleen voor de natuur, maar ook voor jezelf een fijne plek is.
Heb je behoefte aan advies voor een klimaatbestendige tuin? Vraag dan een hovenier om advies. Een professionele hovenier kan een 3D tuinontwerp voor je maken waarin je kunt zien hoe je klimaatbestendige tuin eruit komt te zien. Met een 3D tuinontwerp voorkom je teleurstellingen achteraf en vergroot je de voorpret voordat je nieuwe tuin wordt aangelegd.
Een ander punt wat niet zozeer met klimaatbestendige tuinen heeft te maken, maar wel met duurzaamheid is het onderhoud van de tuin. Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen om bijvoorbeeld het onkruid te verdelgen. Kies liever voor duurzame oplossingen zoals onkruid bestrijden met kokend water.
Genieten van het tuinleven: nu en in de toekomst
Als iedereen zijn steentje bijdraagt door een klimaatbestendige tuin aan te leggen en die op een duurzame manier te onderhouden, dan kunnen we zelf en de volgende generaties volop blijven genieten van het mooie tuinleven!