Het plaatsen van een dakkapel

Waarom zou je een dakkapel plaatsen?

Een dakkapel geeft veel licht, ruimte en lucht op een zolder en het maakt de zolder bruikbaarder, dat zijn verschillende redenen waarom mensen graag een dakkapel plaatsen. De zolder is bijvoorbeeld een prettige plek voor je kinderen om in alle rust te kunnen studeren, maar als het aan daglicht of frisse lucht ontbreekt, is dat natuurlijk niet bevorderlijk.
Wat zijn de voordelen van het plaatsen van een dakkapel? Het eerste en grootste voordeel is wel de extra bruikbare ruimte die je in je huis hebt in de vorm van beloopbare vloeroppervlakte. Een tweede voordeel is het licht dat een dakkapel in je huis brengt. En tenslotte is een derde voordeel dat je huis meer waard wordt door het plaatsen van een dakkapel. Natuurlijk is het ook leuk meegenomen in je energierekening dat je je lampen op zolder veel minder zult gebruiken.

Bied een dakraam deze zelfde voordelen?

Nee, een dakraam biedt niet al deze voordelen. Uiteraard brengt een dakraam wel licht en lucht in je huis, maar het geeft niet de extra ruimte of meer beloopbaar vloeroppervlakte wat een dakkapel wel geeft. Ook zorgt een dakraam niet voor een meerwaarde van je huis.

Een dakkapel op jouw huis

Voordat een dakkapel op jouw huis staat moet er natuurlijk wel wat gebeuren. Allereerst ga je bekijken waar je een dakkapel plaatsen kunt, daarvoor kan je een expert mee laten kijken. Daarna is het belangrijk om je te verdiepen in welk soort dakkapel je wilt en hoe groot je hem wilt. Je kunt je daarin laten adviseren bij een specialist, maar je kunt ook zelf op internet je research doen. Vervolgens is het slim om meerdere offertes aan te vragen en de prijzen te vergelijken. Dan is het wachten op de plaatsing en voilà, je dakkapel op maat staat.

Welke opties zijn er zoal beschikbaar?

Je kunt kiezen uit een houten dakkapel of een kunststof dakkapel. Kunststof dakkapellen zijn iets goedkoper dan houten dakkapellen. Daarbij geeft een kunststof dakkapel meer gemak, omdat een kunststof dakkapel veel minder onderhoud nodig heeft dan een houten dakkapel.
Dan kun je kiezen tussen een dakkapel die bij jouw thuis opgebouwd wordt en een prefab dakkapel. Een prefab dakkapel is een dakkapel die in de fabriek of werkplaats voorbereid wordt. Hij komt dus in zijn geheel bij je aan en hoeft alleen nog maar geplaatst te worden.
Ook kun je kiezen uit verschillende afmetingen. Zo heb je dakkapellen in standaard maten, van 1 meter bij 1 meter tot dakkapellen van 1 meter bij 4 meter. Uiteraard kan je ook voor andere afmetingen kiezen. Als je daarvoor een specialist raadpleegt, adviseert die je graag in een dakkapel op maat.

Heb je een vergunning nodig voor het plaatsen van een dakkapel?

Ja, in sommige gevallen moet er een vergunning aangevraagd worden bij de gemeente. Vroeger heette dat een bouwvergunning, maar sinds enkele jaren is dat de omgevingsvergunning geworden. Deze omgevingsvergunning wordt geregeld door de WABO, de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht. Je kunt het beste bij je gemeente even navragen of er in jouw gemeente ook een vergunning aangevraagd moet worden.

Bron: 123vrijwonen.nl

dian

leave a Comment