Hoe leg je een vijver in de tuin aan?

Het hebben van een vijver in de tuin heeft verschillende voordelen. Zo is een vijver mentaal rustgevend en trekt een plantenvijver veel levende organismen aan, die goed zijn voor de bloemen en planten in de tuin. Daarbij is een vijver verkoelend, wat handig kan zijn bij een tuin waarin het warm erg warm kan worden. Wil jij graag een vijver in de tuin aanleggen, maar weet je niet hoe? Bekijk dan de X stappen in deze blog!

 

Stap 1: de voorbereidingen

Het plaatsen van een vijver in de tuin is een flinke klus, maar je kunt veel moeite besparen door je goed voor te bereiden. We kennen bijvoorbeeld twee type vijvers: een vijver in de grond en een vijver op de grond. Een vijver in de grond vraagt uiteraard om het nodige graafwerk, maar je hebt wel meer inbreng in het ontwerp van de vijver. Het voordeel van een vijver op de grond is dat het aanleggen minder arbeidsintensief is en daarbij ook vaak goedkoper dan een gegraven vijver.

 

Wil jij graag planten in je vijver? Dan is het van belang dat je rekening houdt met het creëren van verschillende dieptes in de vijver. Dit komt doordat de planten actief zijn op verschillende dieptes en kunnen niet overleven als de vijver een groot gat is. Let daarbij ook op in welk seizoen je de vijver aanlegt met beplating. Het meest ideale moment is in het voorjaar, zodat ze kunnen bloeien.

 

Een ander punt waar je van tevoren over moet nadenken is het model van de vijver. Kies jij voor een eigen ontwerp of plaats je liever een vijverbak in de tuin? Met een vijverbak is de vorm al bepaald, die meestal ook zijn voorzien van verschillende diepte niveaus, zodat planten er goed in kunnen groeien. Dit maakt het proces een stuk eenvoudiger. Het nadeel van een vijverbak is dat het rekening houdt met je tuin. Bij een eigen ontwerp vijver, kun je hier uiteraard wel rekening mee houden.

 

Stap 2: vijver aanleggen

Een vijver aanleggen kun je niet zomaar doen. Zo moet je namelijk rekening houden met het grondwater in de tuin. Het beste moment om te beginnen met graven, is wanneer het grondwater op zijn laagst is. Wanneer je gaat graven met een hoog niveau grondwater, creëer je een extra project voor jezelf. Al dit grondwater moet namelijk afgevoerd worden. Tot slot, moet je ook rekening houden met de grond die je opgraaft en verplaatst moet worden. We gaan ervan uit dat een vijver met 1000 liter inhoud, 1400 liter aan grond met zich meeneemt.

 

Stap 3: vijverbenodigdheden

Om de vijver goed te laten functioneren heeft het tot slot nog vijverbenodigdheden nodig. Denk hierbij het plaatsen van een vijverpomp. Een vijverpomp zorgt ervoor dat de vijver gereinigd wordt. Deze kun je in verschillende krachten kopen. Hoe krachtiger de pomp, hoe schoner de vijver zal zijn. Zorg ervoor dat deze is voorzien van een schone vijverfilter. Zonder filter zal de pomp niet goed werken.

dian

leave a Comment