Hoe werkt een houtkachel CV?

Een CV houtkachel vertoont veel gelijkenis met een gewone houtkachel. Het enige verschil is dat deze houtkachel water onderin verwarmd net als bij een CV installatie. De houtkachel is verbonden met leidingen naar de gewone CV installatie. De warmtewisselaar van de houtkachel is aangesloten op de CV installatie, deze is met water gevuld. Als de houtkachel wordt gestookt werkt deze warmte op de CV wisselaar waarbij door middel van een extra pomp warmte door het CV systeem wordt geleid. Indien de houtkachel weer uit gaat werkt de CV weer normaal zonder behulp van de houtkachel. Groot voordeel is dat deze techniek duurzaam, besparend en milieuvriendelijk is. De warmte wordt optimaal benut met een houtkachel CV.

Water toevoer van en naar de CV houtkachel

Het is niet makkelijk om zelf een CV houtkachel op de CV installatie aan te sluiten. Dit kun je het beste door een ervaren vakman laten doen want hier komt nogal wat bij kijken. Er zijn twee leidingen, die uit de uitgang voor warm water en ingang van koud water bestaan die verbonden moeten worden met de houtkachel. Het is verstandig de houtkachel aan te sluiten op de kraanwater toevoer omdat de kachel zo makkelijker kan afkoelen na gebruik. Koud afgevoerd water wordt door de pomp opnieuw langs de houtkachel gepompt zodat dit water opnieuw wordt verwarmd en koud wordt afgevoerd. De warme gaat door alle CV radiatoren. Het scheelt veel stroom omdat de houtkachel die natuurlijk wordt gestook het werk van de CV ketel even overneemt en er geen elektriciteit en gas nodig is om water te verwarmen. Zorg wel dat je thuis bent omdat een houtkachel op koolstof brand en ze altijd in de gaten gehouden moeten worden i.v.m. brandgevaar. Als je weg bent kun je beter de CV ketel weer normaal aan de slag laten gaan door de houtkachel te doven. Voordeel van de CV houtkachel is dat deze naast warmte voor alle ruimtes ook zorgt voor warm kraanwater zoals een warme douche. Ook kan de CV haard de vloerverwarming aan de gang zetten via het CV systeem en behoudt de juiste temperatuur. Ook zonnecollectoren en een zonneboiler kunnen met een CV haard worden gecombineerd zodat deze water verwarmt door middel van een gekoppeld buffervat waarop de CV haard wordt verbonden met de collectoren of boiler.

Voordelen van een CV haard

Een CV haard verwarmt de hele woning en niet alleen een deel zoals een gewone houtkachel. De CV houtkachel heeft minder warmte nodig omdat deze als snel op temperatuur komt en blijft. Wel belangrijk is dat de woning voldoende is geïsoleerd. Het scheelt enorm op de energie factuur. Daarnaast is zo houtkachel zeer gezellig en zijn ze in diverse designs voor elk interieur verkrijgbaar.

 

Bron: schilder-inutrecht.nl

dian

leave a Comment