Je eigen droomtuin realiseren

Ieder mens heeft zijn eigen beeld bij een ‘droomtuin’. De een wil een tropisch paradijs in de achtertuin, de ander een hoop kleurrijke bloemenperkjes. Wat jouw dromen ook zijn, je kunt het realiteit maken met de juiste plannen en het juiste onderhoud.

Maak een beplantingsplan

De eerste stap richting je eigen droomtuin is het opstellen van een beplantingsplan. Met een beplantingsplan kan je een overzicht maken van hoe je tuin er nu bij staat, hoe je deze ruimte wilt indelen en welke planten er in de tuin moeten komen te staan. Hoe uitgebreider het beplantingsplan, hoe meer voordeel je hier later van hebt. Elk detail kan namelijk helpen om je tuin de optimale kleuren en geuren te geven. Planten zijn levende organismen die allemaal ander onderhoud en aandacht nodig hebben. In het beplantingsplan leg je deze behoeften vast en hoef je dus alleen maar te kijken wat je volgens het plan moet doen in de tuin. De mogelijkheden met een uitgebreid plan zijn eindeloos. Zo kan je bijvoorbeeld een tuin creëren die elk seizoen een ander kleurenpatroon heeft. Je kunt er ook voor kiezen meer aandacht te besteden aan de hoogte van je planten of het soort dieren dat naar je tuin wordt aangetrokken.

Geef je tuin het juiste onderhoud

Wat misschien nog wel belangrijker is dan het planten van de bloemen, struiken en bomen is het onderhoud. Door je tuin goed te onderhouden wordt groen ook echt groen, en dit geldt ook voor de andere kleuren. Een bloem kan optimaal tot bloei komen als deze niet te veel en niet te weinig water heeft. Ook is het belangrijk dat zij niet te veel zon krijgen, maar wederom ook niet te weinig. Het juiste onderhoud verschilt per plant en kan op internet heel gemakkelijk worden gevonden. Als je dus eenmaal weet wat voor flora je in de tuin wilt of hebt dan kan je het beste direct opzoeken wat voor onderhoud die nodig hebben. We kunnen je wel een paar tips geven hoe je je tuin optimaal onderhoud.

Maak je tuin bij-vriendelijk

Dit lijkt op het eerste gezicht misschien raar voor sommige mensen. Bijen en wespen worden vaak gezien als vervelende en soms zelfs enge insecten. Bijen zijn echter bijzonder goed voor de bloei van je tuin. Tijdens de zoektocht naar nectar zijn bijen namelijk ook verantwoordelijk voor bestuiving. Dat betekent dat de bijen stuifmeel over brengen van de ene naar de andere bloem, waardoor deze zich kunnen voortplanten. Zo heb je het jaar erop een nog groenere tuin! Om je tuin bij-vriendelijk te maken kan je het beste bloemen nemen die wat langer bloeien. Ook het verspreiden van biologische zaden en voedingsmiddelen door de tuin kan helpen om meer bijen aan te trekken.

Bewater planten bij de grond

In Nederland lijken we steeds vaker droge en warme zomers te hebben. In zulke periodes zijn bloemen en planten ontzettend kwetsbaar. Als je een plant dan water geeft op de bladeren bestaat er een kans dat deze verbranden in de hete zon. Om de flora gezond en sterk te houden moeten zij het water juist bij de wortelen hebben. De beste manier om dit te doen is door de grond te bewateren in plaats van de plant. Houd de gieter eens wat dichter bij de aarde! Voor een mooi groen gazon hoef je het gras bovendien niet elke dag water te geven. Geeft ze bijvoorbeeld om de dag wat meer water en de volgende dag geen water zodat ze zelf een reserve kunnen opbouwen.

Vraag om hulp als het zelf niet lukt

Het bijhouden van een tuin kan soms tijdrovend en vermoeiend zijn. Bovendien heeft niet iedereen de welbekende groene vingers. Als je het onderhouden van je tuin liever uitbesteedt kan je dit over laten aan de expertise van een hovenier.

dian

leave a Comment