Kanteldeur vervangen

Hoewel een kanteldeur vroeger de standaard deur was die in garages gemonteerd werd, zijn er vandaag de dag betere deuren leverbaar. Zo kantelt een sectionale garagedeur, in tegenstelling tot een garage kanteldeur, niet naar buiten, zodat je de ruimte voor de oprit kunt gebruiken. En met openslaande garagedeuren kun je de garage in en uit gaan, zonder dat je daarvoor het deurblad in zijn geheel hoeft te openen. Kortom, er zijn vele mogelijkheden, in dit artikel vertellen we je er alles over.

Roldeuren

Roldeuren werden voorheen met name gebruikt om opslagboxen mee af te sluiten. Dat is natuurlijk nog steeds het geval, maar er zijn ook modellen op de markt gebracht die uitstekend als garagedeur kunt dienen. Een roldeur voor de garage wordt recht boven de opening van de garage gemonteerd, zodat je de gehele ruimte in de garage tot je beschikking hebt. Ideaal als je de ruimte met name wilt gebruiken om spullen in op te slaan of om je auto in te parkeren. Roldeuren kantelen immers niet naar buiten toe open, waardoor het inparkeren makkelijker wordt.

Zijdelingse garagedeuren

Zijdelingse deuren zijn een variant op de sectionale garagedeuren waarover we in de inleiding hebben verteld. Het verschil is dat de deurbladen in dit geval horizontaal open gaan in plaats van verticaal. Daardoor hoef je de garagedeur slechts een stukje te openen om de ruimte te kunnen betreden. Een belangrijk aandachtspunt bij zijdelingse deuren, is dat je een van de twee zijmuren vrij moet houden om het deurblad te kunnen openen.

Openslaande garagedeuren

Dit type garagedeur biedt hetzelfde voordeel als een zijdelingse deur, alleen hoef je geen zijmuren vrij te houden waarlangs het deurblad tijdens het openen wordt gehangen.

De deurbladen klappen naar buiten toe open, waardoor je net zoals bij roldeuren de gehele garage tot je beschikking hebt.

Openslaande garagedeuren zijn in allerlei vormen, kleuren en patronen verkrijgbaar. Ook zijn er modellen met een houten uitvoering. Erg mooi voor als je een woning met een landelijke uitstraling hebt.

Je oude kanteldeur is geld waard

Nu we je over een aantal soorten garagedeuren hebben verteld, is het goed om te weten dat het zonde is om je oude kanteldeur zomaar weg te gooien. Zeker als het deurblad goed onderhouden is en weinig beschadigingen heeft, kun je hem tegen een goede prijs als tweedehands deur aanbieden. Bijvoorbeeld op marktplaats.

Ook kan het zijn dat de leverancier van je nieuwe garagedeur de deur van je overneemt om hem als tweedehands model te verkopen. Je krijgt dan meestal een compensatie in de vorm van een korting op de aanschafprijs van je nieuwe deur.

Checklist bij de aankoop van je nieuwe garagedeur

Natuurlijk moet je nieuwe garagedeur er mooi uitzien, maar het is daarnaast belangrijk dat je een aantal zaken meeneemt bij het maken van een aankoopbeslissing. De belangrijkste zaken om bij de aanschaf rekening mee te houden zijn:

  •         Past de deur bij het doel waarvoor je de garage wil gebruiken? Zoals gezegd nemen sommige deuren ruimte in beslag in de garage, terwijl andere deuren dat niet doen. Wil je de garage als opslagplaats gebruiken, kies dan voor een deur die geen ruimte inneemt.
  •         Heeft het deurblad onderhoud nodig en zie je het zitten om het onderhoud uit te voeren of uit te besteden? Wil je niks met onderhoud te maken hebben? Kies dan in ieder geval niet voor een houten deur, aangezien een dergelijke deur relatief veel onderhoud nodig heeft.
  •         Past de kleur van het deurblad bij de uitstraling van je woning?
  •         Is de aanschafprijs inclusief montage en welke garanties krijg je?

Ons advies is om de checks mee te nemen als je je gaat oriënteren op je nieuwe garagedeur. Vul het lijstje indien nodig verder aan met andere wensen en/of eisen

dian

leave a Comment