Op de juiste manier je kachel aansteken

Op de juiste manier je kachel aansteken

Het aansteken van de kachel is iets wat veel mensen een hekel aan hebben. Er ligt overal as en voor je het weet ruik je weer voor een paar uur naar ook. Toch hoeft het aansteken van de kachel geen uitdaging te zijn, zolang je het maar op de juiste manier doet. Welke manier dit is? Dat ga ik je in dit artikel vertellen!

Kwalitatief haardhout kopen

Kwalitatief haardhout kopen is het belangrijkste om je kachel op de juiste manier aan te steken. Maar wat is dat kwalitatief haardhout en waar vind ik dit? Alle officiële leveranciers van haardhout hebben een droog hout certificering. Hiermee wordt bewezen dat het hout goed genoeg gedroogd is en dus klaar is voor de kachel. Het gaat dat vooral om het droogte percentage waar je op moet letten. Gebruik dus niet het oude hout van de buurman, want hout wat nog niet het juiste droogtepercentage heeft zal nooit op de juiste manier gaan branden.

Op de juiste manier aansteken

De openhaard kun je op meerdere manieren aansteken. De beste manier volgens de brandweer en geleerden is de “Zwitserse methode”. Dit is een speciale manier om je haardhout aan te steken waardoor je het minste risico loopt. Je bouwt een soort van mini toren in je kachel waardoor de luchttoevoer ideaal is en je dus weinig rook veroorzaakt.

Gebruik de juiste aanmaakmiddelen

Maak je een kachel aan met kwalitatief haardhout? Dan hoef je echt geen half pak witte aanmaakblokjes tussen de blokken te gooien. We raden sowieso het gebruik van witte aanmaakblokjes af, omdat de bruine variant veel beter brand, minder schadelijk is voor het milieu en ook nog eens beter brand. Volgens bijna alle gebruikers blijven aanmaakkrullen de handigste manier om het hout in de brand te steken. Aanmaakkrullen zijn een soort nestjes mie, maar dan van hout. Je hebt er zeer weinig van nodig en ze zijn ook nog eens erg goedkoop!

Nou dit waren de tips. Ik hoor dat je nu zonder zorgen de kachel aan durft te steken!

dian

leave a Comment