Oud huis met een schoorsteen? Zo voorkom je brandgevaar

Wanneer je gaat verhuizen kun je voor verschillende huizen kiezen. Moderne huizen worden steeds meer populair, maar er zijn ook veel mensen die oude huizen prachtig om in te wonen. Moderne huizen zijn strak en netjes en oudere huizen hebben bijvoorbeeld een mooie schouw of glas in lood. Kies jij voor een oud huis? Dan zijn er wel een paar dingen om rekening mee te houden. Je kunt lekkages krijgen of je hebt een hele oude schoorsteen. Een oude schoorsteen kan zorgen voor meer brandgevaar. Dit wil natuurlijk niemand overkomen en daarom is het dus van belang om te weten hoe je brandgevaar kunt voorkomen. Schakel je een Derks Schoorsteenveger of schoorsteenveger Tilburg in? En wat moet je nog meer doen?

Zwitserse methode

Wanneer je wil genieten van je openhaard en tegelijkertijd brandgevaar wil voorkomen, kun je stoken volgens de omgekeerde methode; de Zwitserse methode. Deze methode zorgt voor minder aanslag in de schoorsteen. Het werkt als volgt; je legt grote blokken hout in de lengte in de haard en legt er bovenop blokken van dezelfde grote. Dit gaat steeds zo door waardoor er een grote stapel hout in de haard ligt. Vervolgens kunnen de aanmaakblokjes geplaatst worden en tot slot wordt de stapel afgedekt door wat sprokkelhout. Door het vuur van boven naar onder te geleiden, komen er veel minder schadelijke stoffen vrij en wordt hehuisje in zwitserlandt brandgevaar kleiner.

 

Schoorsteenvegen en overige manieren

Ook is het belangrijk om je schoorsteen minimaal jaarlijks te vegen. Wanneer je huis heel oud is soms wel vaker. Het is daarbij belangrijk om een bedrijf in te schakelen die is aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB). Op deze manier weet je zeker dat het bedrijf je schoorsteen volgens het juiste protocol veegt. Er zijn ook nog andere manieren om brandgevaar te voorkomen, zoals een emmer zand naast de openhaard te zetten en aanmaakhoutjes gebruiken.

dian

leave a Comment