Tips voor het schoonmaken van je boot

Of je nou een Elburg boot hebt of niet, aan het begin van een nieuw vaarseizoen zien we graag een schone en opgefriste boot. De boot wordt namelijk gedurende de tijd blootgesteld aan weersinvloeden en andere factoren. Dit kan oplopen van groene aanslag tot algen die ontstaan op de boot. Een boot schoonmaken is niet de voor de meest hand liggende en dagelijkse taak. Daardoor is het soms lastig in te schatten op welke manier dit werkt en waar je op moet letten. Wil jij meer weten over de schoonmaak van een boot? Lees dan snel verder want wij geven een aantal handige tips rondom de schoonmaak van een boot.

Goede materialen

Een boot schoonmaken gebeurt vaak als de boot nog in het water ligt. Dit vraagt een andere aanpak dan wanneer de boot uit het water gehaald is. Het is erg belangrijk dat je de juiste materialen en middelen gebruikt. Dit komt doordat elke soort een eigen unieke behandelwijze heeft. Een aantal materialen kunnen geen kwaad en werken over het algemeen goed. Zo kan je ervoor kiezen om boot schoonmaken met groene zeep. Groene zeep doet over het algemeen wonderen en het werkt voor vele soorten schoonmaken. Ga op research uit en zoek naar de juiste materialen die aansluiten bij jouw boot. Je kan er uiteraard ook voor kiezen om een boot huren. Hierdoor kom je nooit in aanmerking met de schoonmaak, want dit wordt dan voor jou verzorgd. 

Bekleding 

Let bij de schoonmaak van de boot niet alleen op de buitenkant. Focus je zo bijvoorbeeld ook op de bekleding, want dit is vaak gevoelig voor schimmels. De schoonmaak kan bijvoorbeeld worden verricht met een doek- en bootkappenreiniger. Hiermee kan je snel en handig alle vlekken verwijderen. Op deze manier worden de stoelkussens hersteld naar de originele kleur en glans. Wat wil je nog meer? Op deze manier kan je gemakkelijk je boot schoonmaken in het water, doordat je bezig bent met de binnenkant van de boot. 

Dek schoonmaken

Een teakhouten dek of een polyester dek, vragen een andere manier van schoonmaken. Wij kunnen je aanraden om voor een polyester boot schoonmaken, gebruik te maken van een hardere borstel en een druk reiniger. Wanneer je een teakhouten dek hebt, kan je beter gebruik maken van een zachte borstel en spons. Een borstel met steel kan handig zijn en zo voorkom je een hoop rugklachten. Dit is ook het geval bij onderkant boot schoonmaken. De kleine vuiltjes die moeilijk te verwijderen zijn, kunnen verwijderd worden met een schrobborstel. 

Toilet in de boot

Wanneer je in het bezit bent van een boot toilet, moet je biologische afbreekbare producten gebruiken. Zo heb je voor in het toilet een vloeistof die onaangename luchtjes afbreekt. Verder kan het gebruiken van een antivriesmiddel handig zijn bij koud weer. Op deze manier voorkom je dat de leidingen en watertanks bevriezen. Zie je de schoonmaak van je boot na onze tips nog steeds niet zo zitten? Dan kan je er ook voor kiezen om je boot laten schoonmaken!

dian

leave a Comment