Tuinaanleg in de herfst? Jazeker!

We hebben dit jaar weer vele mooie zonnige dagen gehad waarop we volop van de tuin konden genieten. Al gold dat niet voor iedereen, want hoveniers hadden simpelweg niet de tijd om iedereen van een mooie tuin te voorzien. Behoor je tot die groep?

Weet dan dat het verstandig is om in de herfst alsnog je tuin aan te laten leggen. Op die manier heb je het komend tuinseizoen volop plezier van je nieuwe tuin! Om dat plezier te vergroten delen we dit artikel een aantal tips met je die je in je achterhoofd kunt houden bij het ontwerpen en aanleggen van je nieuwe tuin.

Zet je wensen op papier

Het belangrijkste is om je wensen op papier te zetten, zodat je geen belangrijke aspecten over het hoofd ziet. Denk daarbij in ieder geval na over het volgende:

  •         De grootte van het terras
  •         Wel of geen gazon
  •         De beplanting
  •         De afvoer van regenwater
  •         Privacy
  •         Zonwering

De grootte van het terras

Voor wat betreft de grootte van het terras dien je met name na te denken over het aantal stoelen en tafels dat je er kwijt wilt kunnen. Denk daarbij niet alleen aan je eigen gezin, maar ook dat er voldoende plek is voor familie en vrienden en natuurlijk een BBQ.

Wel of geen gazon

Veel mensen vinden een gazon mooi, maar beseffen niet hoeveel onderhoud het kost. Met name in het voorjaar kan het soms nodig zijn om wekelijks te maaien. In de zomermaanden is het voldoende om eens in de 2 weken de grasmaaier erbij te pakken.

Vind je het uitvoeren van tuinonderhoud niet zo leuk? Dan is aan te raden om niet voor een gezon te kiezen of om het onderhoud uit te besteden.

De beplanting

Voor wat betreft de beplanting is het met name van belang dat je giftige plantensoorten vermijdt wanneer je jonge kinderen of huisdieren hebt. Verder is het aan te raden om voor een goede balans te zorgen tussen planten die alleen tijdens het tuinseizoen bloeien en planten die winterhard zijn. Dus die hun bladeren tijdens de winter behouden. Op die manier voorkom je dat je tuin een kale bedoeling wordt in de wintermaanden.

De afvoer van regenwater

De afvoer van regenwater wordt voor steeds meer tuineigenaren een probleem. Door de klimaatverandering krijgen we vaker te maken met hevige regenbuien, waardoor het water op het grondoppervlak blijft liggen.

Door gebruik te maken van drainagesystemen en andere slimme regenwatermanagement oplossingen verklein je de kans op wateroverlast. Het is echter specialistisch werk en ons advies is dan ook om voor hiervoor advies te vragen bij een hoveniersbedrijf.

Privacy

In je tuin wil je kunnen ontspannen zonder dat je het gevoel hebt door voorbijgangers of door je buren te worden bekeken. Daarom is het belangrijk om de nodige privacy te creëren. Dat kun je doen door bijvoorbeeld schuttingen te plaatsen.

Wil je liever een natuurlijke tuinafscheiding? Kies dan bijvoorbeeld voor een coniferenhaag. Besef wel dat een natuurlijke tuinafscheiding meer onderhoud nodig heeft dan een schutting.

Zonwering

Hoe lekker de zon ook kan zijn, in de zomermaanden kan de temperatuur al snel te hoog oplopen waardoor het niet meer comfortabel wordt om in de zon te zitten. Daarom is het belangrijk om bij het ontwerp van je tuin de zonwering mee te nemen.

Je kunt kiezen voor een traditioneel zonnescherm, maar andere mooie oplossingen zijn bijvoorbeeld een pergola of een terrasoverkapping. Het grote voordeel van een terrasoverkapping is dat je er glazen wanden in kunt plaatsen, zodat je tijdens de wat koudere dagen alsnog in de tuin kunt zitten zonder dat je het koud hebt.

Houd rekening met het onderhoudsaspect

Bij de aanleg van je nieuwe tuin is het goed om na te denken over het onderhoudsaspect. Kies voor een onderhoudsvriendelijke tuin wanneer je van jezelf weet dat je weinig plezier aan tuinieren beleeft.

Natuurlijk kun je ook een abonnement voor tuinonderhoud afsluiten, maar neem in dat geval wel de kosten mee in je begroting. Het uitbesteden van tuinonderhoud hoeft overigens niet veel te kosten. Vaak kun je een hovenier voor nog geen 200 euro voor een dagdeel inhuren.

Tuinontwerp laten maken

Begint het je na dit artikel te duizelen en twijfel je of je zelf in staat bent om een goed tuinontwerp te maken? Dan kun je er ook voor kiezen om een tuinontwerp te laten maken.

Het grote voordeel hiervan is dat je de zekerheid hebt dat je tuin aan al je wensen voldoet en dat er geen belangrijke aspecten over het hoofd worden gezien. Meer informatie over het laten maken van een tuinontwerp vind je hier: https://www.aardoomhoveniers.nl/dienst/tuinontwerp-laten-maken/

dian

leave a Comment