Tuinontwerp laten maken? Wees er snel bij!

Het tuinseizoen staat weer voor de deur en dus gaan veel mensen weer met hun tuin aan de slag. Maar er is ook een grote groep mensen zonder groene vingers die het tuinwerk liever uitbesteed en dus een hoveniersbedrijf inschakelt. 

En die groep kan er maar beter snel bij zijn, want als je een tuinontwerp wilt laten maken en de tuin vervolgens wilt laten aanleggen, concurreer je met vele anderen om de beschikbaarheid bij hoveniersbedrijven.

Nu is dus hét moment om een hoveniersbedrijf te benaderen voor het uitvoeren van je tuinklus. Maar laat je niet gek maken en zorg ervoor dat je nieuwe tuin straks aan je wensen voldoet. Dat kun je doen door een tuinontwerp te laten maken. Maar met welke zaken moet je dan zoal rekening houden? Dus welke aspecten zijn belangrijk om in een tuinontwerp mee te nemen? 

De verhouding tussen groen en tegels

Veel mensen kiezen er tegenwoordig voor om hun gehele tuin te laten betegelen, of in ieder geval het grootste gedeelte. Eerlijk gezegd is dat niet al te best. De natuur krijgt hierdoor namelijk steeds minder ruimte. Denk bijvoorbeeld aan insecten, vlinders en aan egels. Waar moeten die dieren nog heen als iedereen zijn tuin betegeld?

Maar een betegelde tuin is ook niet goed voor de afvoer van regenwater. En een derde argument waarom een betegelde tuin niet zo’n goed idee is, is dat de tegels de warmte van de zon opnemen waardoor het sneller warm wordt. Zeker op warme zomerdagen kan het in de tuin oncomfortabel warm worden.

Lang verhaal kort, zorg dat er een goede verhouding is tussen groen en betegelde stukken tuin. Probeer minimaal een derde van de tuin te beplanten.

Schaduwrijke plekken

Schaduwrijke plekken zijn enorm belangrijk, zeker nu de temperatuur in Nederland tijdens de zomer boven de 40° uit kan komen. Je kunt ervoor kiezen om een schaduwrijke plek te creëren door een zonnescherm over je terras uit te klappen. Maar er zijn veel meer mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een pergola waarmee je met beplanting een natuurlijk zonnescherm creëert.

Balans tussen snelgroeiende en langzaam groeiende beplanting

Voor veel mensen is hun tuin een plek waar ze tot rust kunnen komen. Enerzijds door lekker te luieren in hun stoel en anderzijds door bezig te zijn met het tuinonderhoud. Maar het moet natuurlijk wel leuk blijven. En voor veel mensen gaat de lol er snel af als ze iedere week in de tuin aan het werk zijn om de beplanting bij te houden.

Daarom is het aan te raden om voor een goede balans te zorgen tussen snelgroeiende en langzaam groeiende beplanting. Probeer daarnaast ook rekening te houden met de seizoenen. Dus poot planten die tijdens de wintermaanden hun groene bladeren behouden. Op die manier ziet je tuin er in de wintermaanden ook nog leuk uit.

Afvoer van regenwater

Doordat we in Nederland steeds vaker te maken krijgen met hevige regenbuien is de afvoer van het regenwater een belangrijk onderdeel dat niet in het tuinontwerp mag ontbreken. Je kunt op verschillende manieren ervoor zorgen dat het regenwater wordt afgevoerd en je tuin daardoor niet blank komt te staan.

Denk bijvoorbeeld aan een regenton die op de dakgoot wordt aangesloten of een ondergronds waterbassin waar het water via een drainagesysteem in wordt opgeslagen. Het voordeel van het opslaan van regenwater is dat je het later kunt gebruiken om de beplanting water mee te geven. Dat scheelt weer in de waterrekening en je bent ook nog eens duurzaam bezig!

Beplanting en huisdieren

Sommige plantensoorten zijn giftig voor huisdieren. Daarom is het belangrijk om je goed in te lezen in welke plantensoorten je beter niet in je tuin kunt poten als je bijvoorbeeld een kat hebt. We hebben al wat research gedaan en kwamen het volgende lijstje tegen van giftige planten voor katten. Die beplanting kun je dus beter niet in je tuin poten als je een kat als huisdier hebt. 

Kies voor een specialist in 3D tuinontwerp

Hoewel je bij veel hoveniersbedrijven een tuinontwerp kunt laten maken, laat de dienstverlening vaak nog te wensen over. Bovendien worden de meeste tuinontwerpen in 2D gemaakt, waardoor het als klant zijnde lastig kan zijn om te bepalen of je nieuwe tuin straks aan je verwachtingen voldoet.

Daarom is het aan te raden om een hovenier te benaderen die gespecialiseerd is in het maken van 3D tuinontwerpen. Een tuinontwerp in 3D heeft namelijk als belangrijkste voordeel dat je een virtuele wandeling door je nieuwe tuin kunt maken. Nog voordat de eerste schep de grond in gaat. Ideaal!

dian

leave a Comment