Zonnepanelen op uw dak?

Steeds meer daken kleuren vandaag de dag blauw. De donkerblauwe panelen zijn steeds populairder aan het worden en dit heeft goede redenen. Met de veel aandacht krijgende klimaatcrisis, is het voor veel mensen belangrijk om hun steentje bij te dragen aan een klimaatneutrale samenleving, die afgestapt is van het gebruik van aardolie en gas. Dat juist het zonnepaneel in de smaak valt is niet gek. Deze biedt namelijk een mooie middenweg tussen bijdragen aan de oplossing voor onze klimaatproblemen, terwijl deze ook nog eens voor persoonlijk gewin goed kan zijn.

Duurzame zonnepanelen zijn ten eerste goed voor het klimaat. Het is een manier van stroom opwekken, waarbij er geen fossiele brandstoffen nodig zijn. Hoewel de productie niet al te goed is voor klimaat en milieu, verdient het paneel dit terug door de hoeveelheid schone energie die hij kan leveren. Het is dan ook niet gek dat steeds meer daken en weilanden er mee worden vol gelegd. Als dit niks zou bijdragen aan het klimaat zou dit natuurlijk niet gebeuren. Er wordt veel onderzoek naar gedaan en ieder jaar is er bij technische universiteiten weer veel innovatie op dit gebied. Ieder jaar weer worden deze panelen nog effici├źnter en leveren ze weer een hoger rendement.

Maar het nemen van nieuwe zonnepanelen is ook goed voor de portemonnee. Het is een investering die voor grote besparing op de stroomrekening kan zorgen. Omdat je overdag veel minder stroom van het net hoeft af te nemen ben je veel minder geld kwijt op je stroomrekening. Wanneer de zon niet schijnt betaal je daltarief voor de stroom die je dan gebruikt. Hierdoor verdien je gemiddeld in zeven jaar al je investering terug in bespaard geld. Ook kan je wat geld krijgen voor de stroom die je zelf niet gebruikt en daarom dus aan het net levert.

dian

leave a Comment